Blogi

Pohl - põhjamaine supermari

by Hanna-Maria M on Aug 25, 2022

Pohl - põhjamaine supermari
Kodumaist pohla võib leida looduslikult nii metsades kui soodes kõikjal üle Eesti. Rahvakeeli on pohlal ka mitmeid nimetusi: paluk, poolamari, poolgad, kuradimari jne. Samuti võib meie punast võlumarja kutsuda ka supertoiduks, kuna tal on mitmeid kasutegureid meie organismile.

Teadlased on uurinud pohlade toiteväärtust ja leidnud, et marjad on erakordselt rikkad mangaani, tsingi, kroomi, räni jt elementide poolest, mis inimkeha heaks toimimiseks on hädavajalikud.

Põhjamaade rahvaste ajaloos hoidistati pohli juba ammustel aegadel. Sellise auväärse tähelepanu olid pohlamarjad auga väljateeninud. Esiteks, tänu bensoehappe kõrgele sisaldusele säilisid pohlad hästi ka kõige lihtsamates tingimustes, näiteks tünnis veega ülevalatult. Just tänu heale säilivusele olid pohlad talveperioodil põhjamaade elanikele ka märkimisväärseks vitamiiniallikaks, immuunsuse tugevdajaks ja külmetuste eemale hoidjaks.

Rohkelt looduslikku mangaani ja antioksüdante

Nagu paljud teised marjad, on ka pohlad rikkad taimsete ühendite - antotsüaniinide ja flavonoidide - poolest. Antotsüaniine peetakse eelkõige tugevateks antioksüdantideks, millel on võime kehas siduda vabu radikaale.  

Kasulik igemetele ja hammastele

Soome teadlane, stomatoloogia doktor Pirjo Pärnänen uuris pohlade mõju kaariest tekitavatele bakteritele. Selgub, et see mari on nende vastu võitlemisel kõige tõhusam. Pärnäneni uurimused näitasid, et pohlaveega loputamine on hea meetod suu mikrofloora tasakaalu taastamiseks.

Samuti on leitud, et pohlade antiseptiline toime ja suur tugevate antioksüdantide ning fütotoitainete sisaldus hoiab hambad korras!

Vett väljutav toime

Pohlad sisaldavad karotiini, B-vitamiine, eriti rikkalikult C-vitamiini, magneesiumit, rauda ning kaaliumit ja naatriumit heas vahekorras, mis aitab kehal liigsest veest vabaneda. 
 
Seda punast marja sisaldab ka Korilase Luud & Sidekude ekstrakt, mis on valmistatud 100% eestimaisetest ja mahedatest pohladest. Ekstrakt sisaldab eelkõige looduslikku mangaani, mis aitab hoida meie luid normaalsena ja aitab kaasa ka sidekoe normaalsele moodustumisele. 

Luud & Sidekude on sertifitseeritult mahe, sisaldab laboratoorselt kinnitatud antioksüdante, vitamiine ja mineraale ning omab Eesti Põllumajandus-ja Toiduameti poolt EE-ÖKO-03 märgistust.


Kasutatud allikad:
  1. https://maakodu.delfi.ee/artikkel/69848679/pohlad-on-kasulikud-mitmel-moel
  2. https://alkeemia.delfi.ee/artikkel/69704623/vitamiinirikkad-pohlad-holbustavad-seedimist-ja-ravivad-hingamisteede-haigusi
  3. https://naine.postimees.ee/4305869/taimetark-soovitab-meie-oma-supertoit-pohl
  4. https://www.rmk.ee/metsa-majandamine/loodusblogi/volumari
  5. https://www.rimi.ee/hea-toit/tervis/pohl-eesti-marjade-kuninganna
  6. https://aiasober.ee/liigikirjeldused/pohl/
  7. https://www.virtuaalkliinik.ee/uudised/2020/11/02/poletik-kui-protsess
  8. https://toitumine.ee/energia-ja-toitainete-vajadused/mineraalained
  9. https://loovfood.com/wild-lingonberries-why-they-are-good-for-you/#lingonberries
  10. https://www.healthline.com/nutrition/lingonberry#TOC_TITLE_HDR_3