Blogi

5 põhjust miks tarvitada astelpaju

by Hanna-Maria M on Mar 09, 2022

5 põhjust miks tarvitada astelpaju

Võtame luubi alla Eestimaa oma puhta kuldse pärli - astelpaju

Astelpaju on tõeliselt pika ajalooga taim, mis on oma koha välja teeninud nii Aasia kui ka Euroopa rahvameditsiinis. Juba sajandeid on astelpaju kasutatud ravimina erinevate vaevuste ennetamiseks. See on oluline looduslik ressurss, mis on kasutust leidnud nii kütuse, sööda, ravimi kui ka toiduna. Märkimisväärne on ka asjaolu, et ajaloo jooksul on kasutusse läinud astelpaju oma terves hiilguses: viljad, lehed, oksad, juured ja koor. 

Meie enda kodumaa supermari

Tihti leiavad kajastust kaugetest maadest pärit supertoidud nagu goji, maca, spiruliina, chia ning paljud teised. Sajas grammis astelpajus leidub ainuüksi ligi neli korda rohkem C-vitamiini kui kuivatatud goji-marjades. Sellest võib järeldada, et me ei pea oma vitamiini otsingutel kuigi kaugele reisimale, vaid ainult oma tagaaeda. Kodumaine tooraine on parim valik, sest just need taimed ja marjad, mis kasvavad meiega samas energiaväljas ja kliimavööndis on meie organismile kõige kasulikumad ning paremini omastatavad.

Vitamiinid ja mineraalid astelpajus:

Kõik astelpaju osad – marjad, lehed ning seemne- ja viljalihaõlid – sisaldavad palju bioaktiivseid ühendeid. Neis on rikkalikult looduslikke antioksüdante ja mineraale, valke ja kasulikke küllastumata rasvhappeid. Astelpaju on tuntud ka viitamiinipommina ning seda kindla põhjusega, sest kokku sisaldab see kuldne pärl üle kümne olulise vitamiini - C-, E-, K-, P- ja B-grupi vitamiinid. Mineraalainetest leidub taimes enim kaltsiumi, magneesiumi ja kaaliumi.

5 põhjust, miks tarvitada astelpaju:

  1. Astelpajumarjadele annavad värvi karotenoidid, millel on lisaks antioksüdatiivsele toimele suur osa ka meie nägemisfunktsioonis.
  2. Antioksüdandid aitavad kehast viia välja vabad radikaalid ja mürkained, mis on tihtipeale seotud põletiku tekkega, samuti toetavad antioksüdandid kahjustunud rakkude uuenemist.
  3. Kõiki taimes sisalduvaid mineraalid on inimesele vajalikud normaalseks närvitalituseks ja närviimpulsside edasikandmiseks.
  4. Kaltsium ja magneesium aitavad lihaskrampide vastu ning on vajalikud selleks, et areneks ja uueneks tugev luustik. Kaaliumil on aga väga tähtis osa lihaste töö tagamisel.
  5. Väärtuslikud on ka marjades sisalduvad taimsed steroolid, mis mõjutavad soodsalt vere kolesteroolitasakaalu ning suguhormoonide teket ja asendamatuid rasvhappeid.

Kasutatud allikad:

  1. https://www.looduspere.ee/blogi/kohalik-ja-hooajaline-astelpaju/
  2. https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/80131026/astelpaju-taiuslik-taimsete-vitamiinide-allikas
  3. https://tervisliktoitumine.ee/astelpaju-kodumaine-supermari/
  4. https://nutrilligent.ee/astelpaju-vage-tais-kuldne-parl/
  5. https://latene.ee/blog/post;lid;553_astelapaju---imeravim