Blogi

Kõhupuhitus - mis see on ja kuidas seda leevendada?

by Hanna-Maria M on Aug 02, 2023

Kõhupuhitus - mis see on ja kuidas seda leevendada?

Mõningate andmete kohaselt on seedetrakti vaevused kõige levinum põhjus, miks inimesed pöörduvad arsti poole. Kõhugaaside teke on väga loomulik nähtus, mille puhul kõht läheb justkui punni ja tekib kõhupuhitus. See ei ole tavaliselt seotud haigusliku seisundiga, kuid võib tekitada ebamugavustunnet, valu ja mõjutada meie igapäevast elukvaliteeti. Seepärast on oluline mõista, mis põhjustab kõhupuhitust ja millised on selle leevendamise võimalused.

Mis on kõhupuhitus?

Kõhupuhitus on seisund, kus seedetrakti koguneb liigne gaas. See gaas võib tekkida seedimise käigus või moodustuda seedetrakti bakterite poolt toidu lagundamisel. Kõhupuhitus võib põhjustada kõhu paisumist, surve- või täiskõhutunnet, valu või ebamugavustunnet. Samuti võib puhitus endast märku anda ka ebameeldivate valulike tõmbluste – pistete ehk spasmidega.

Mis põhjustab kõhupuhitust?

Kõhupuhitusel võib olla mitmeid põhjuseid, sealhulgas:

  • Õhu neelamine: Õhu neelamine toimub sageli söögi ajal või kiiresti süües ning võib viia liigse gaasi kogunemiseni seedetraktis.
  • Teatud toitude tarbimine: Gaas tekib ka normaalsete seedetrakti bakterite elutegevuse tulemusena, eriti kõrge kiudainete sisaldusega toitude söömisel. Sellised toidud on näiteks oad ja herned, puuviljad, juurviljad, täisteratooted. Ka gaseeritud jookidega satub seedetrakti gaasi.
  • Suhkruasendajad: Sellised suhkruasendajad nagu sorbitool ja ksülitool võivad samuti suurendada gaaside hulka. Lisaks võib nätsu närimine olla põhjuseks eelpool mainitud probleemile, kuna see võib viia liigse õhu neelamiseni ning näts sisaldab sageli ksülitooli.
  • Stress ja ärevus: Stress mõjutab seedimist ja kui seedimises esineb probleeme, siis on tasakaalust väljas ka kogu keha. Stressis olles aktiveerib aju võitle-põgene seisundi, et valmistada keha ette ohuolukorraga toimetulekuks. Sel ajal pannakse pausile mitmed süsteemid, mida ellujäämiseks hetkel vaja ei ole, sealhulgas seedimine. Seedeprotsess, sh jääkide väljutamine, on sel ajal peatatud ning see võib põhjustada valulikke gaase, puhitust, iiveldust jms.
  • Menstruatsioon: Paljud naised kogevad menstruatsiooniaegset kõhupuhitust. Hormoonide tõttu võib aeglustuda seedetrakti töö ja selle tagajärjel tekkida kõhupuhitus.
  • Toidutalumatus: Puhitus võib olla seotud ka toiduainete talumatusega, näiteks laktoositalumatusega, mis võib takistada gaaside vabanemist, põhjustades puhitus- ja ebamugavustunnet.
  • Seedetrakti häired: Kõhugaaside teke on harva seotud seedetrakti krooniliste haigustega, näiteks divertikuliit, ärritatud soole sündroom ja tsöliaakia. Kui sellised haigused esinevad, kaasnevad tavaliselt ka teised sümptomid, mitte vaid kõhugaasid.

Kuidas leevendada kõhupuhitust?

Õnneks on mitmeid viise, kuidas kõhupuhitust leevendada:

  • Teadlikud toiduvalikud: Puhitust aitavad leevendada muutused dieedis, näiteks gaseeritud jookide tarbimise vähendamine.
  • Aeglasem söömine: Sööge rahulikult ja aeglaselt.
  • Piparmünditee: Piparmünditee võib aidata leevendada seedetraktis esinevat ebamugavust ja vähendada gaaside teket.
  • Soe kompress kõhule: Soe kompress võib lõdvestada kõhus olevaid lihaseid ja vähendada ebamugavustunnet.
  • Vältige suitsetamist ja nätsu närimist: Suitsetamine ja närimiskummi närimine võib põhjustada ka liigse õhu neelamist.
  • Füüsiline aktiivsus: Regulaarne füüsiline aktiivsus toetab seedimist ning aitab leevendada kõhupuhitust.
  • Probiootikumid: Probiootikumid võivad aidata tasakaalustada seedetrakti baktereid ning vähendada kõhupuhitust. Ideaalne valik on näiteks Korilase Seedimine+ probiootikumid, mis on välja arendatud koostöös Eesti teadlastega. Seedimine+ sisaldab 5 miljardit elusat inimese organismile omast piimhappebakterit Lactiplantibacillus plantarum INDUCIA®.
  • Lutserniekstrakt: Korilase Tõhus Seedimine on puhas ja saaremaine lutserniekstrakt. Ekstrakt sisaldab eelkõige looduslikku B6 vitamiini (29% NRV), mis aitab kiirendada aine-ja energiavahetust. Samuti võib ekstrakti tabimisel väheneda puhitustunne. 

Kõhupuhitus on levinud seedeprobleem, mis võib tekitada ebamugavust ja valu. Õnneks on mitmeid viise, kuidas kõhupuhitust leevendada, sealhulgas toitumise kohandamine, õiged elustiilivalikud, probiootikumide tarbimine ja abi võib olla ka käsimüügiravimitest. Igaühel on võimalik leida endale sobivaim variant. 

Hoolitseme oma seedetrakti eest, et tunneksime ennast imeliselt iga päev!