Blogi

Ekstrakt vs marjad - kumb on parem?

by Hanna-Maria M on Feb 01, 2023

Ekstrakt vs marjad - kumb on parem?

Marjad on väga hea toit inimestele ja pakub lisaks kasulikele toitainetele ka silmailu oma värvide küllusega. Nad sisaldavad erinevaid vitamiine ja mineraale, mida on vaja, et organism püsiks enda parimas vormis. Kuid kumb on siiski meie organismile kasulikum: kas marjadest valmistatud ekstrakt või metsa vahelt korjatud viljad?

Mis on ekstrakt?

Korilane kasutab taimede ja marjade ekstraheerimiseks ehk ekstrakti valmistamiseks justnimelt perkolatsioonimeetodit. 

Perkolatsiooni puhul suunatakse vedelik läbi jämedalt jahvatatud (taime) pulbri või läbi tervete marjade. Surve abil suunatakse vesi filtersõelade vahel olevast toorainest läbi. Sõeladele suunatud kuuma survevee abil saame marjadest ja taimsest toorainest kätte toitaineid ja nii valmib tõmmis. Kuna tõmmis on vedelikuga toitainete kogum, siis ekstrakti saamiseks aurutame tõmmisest vett välja. Sellega saavutame vitamiinide, aminohapete ja antioksüdantide parima võimaliku konsentratsiooni toodetes.

Selle protsessi käigus toitained kontsentreeruvad. Ekstrakt saavutab mikrobioloogilise tasakaalu ning toode bioaktiveerub. Tänu perkolatsioonimeetodile on valmistoode kõrgelt kontsentreerunud, bioaktiivne ja looduslik. Bioaktiivsus on toidulisandite puhul väga oluline, sest see tagab, et toote sees olevad toitained on organismi poolt lihtsasti omastatavad.

Marjadel ja marjadest valmistatud ekstraktil on väga suur vahe

Marjad oma kõige puhtamal kujul sisaldavad äärmiselt palju vett, ligikaudu 90%. See tähendab, et selle sees olevad vitamiinid ja mineraalid pole nii tugevalt kontsentreeritud. Marju tuleb palju rohkem tarvitada, et saada kätte sama kogus toitaineid, mida pakub näiteks 1 või 2 teelusikatäit ekstrakti. 

Keskmiselt sisaldavad 64 grammi mustikaid umbes 0.25 mg mangaani, mis on päevasest soovitavast kogusest 12.5% (NRV). Kaks teelusikat ehk 10 ml Korilase metsmustika ekstrakti sisaldab 1 mg mangaani, mis moodustab 50% soovitatavast päevasest kogusest (NRV). See tähendab, et tavalisi mustikaid peaks tarvitama 4x rohkem, et saavutada sama kasutegur, mis 2 teelusika ekstraktiga. 

Marjade koori on raske seedida

Enamus kasulikud vitamiinid ja mineraalid peituvad just marjade koortes. Kahjuks on koored raskesti seeditavad, mis tähendab, et organismini ei jõua ka selle sees olevad kasulikud toitaineid. Ekstraktide puhul sellist probleemi pole, kuna ekstrakti puhul on tegemist vesilahusega, mis imendub soolestikus kergelt. Lisaks läbib ekstraheerimise protsessi terve mari (koos koorega) ehk ekstrakt sisaldab ka koores leiduvaid vitamiine ja mineraale. 

Kvaliteedikontroll

Marjad, mis kasvavad metsas on kindlasti maitsvad, aga need ei ole kontrollitud oma vitamiinide ja mineraalide taseme poolest. Lisaks ei pruugi nad kasvada ka soodsates tingimustes, mis võib kahjustada marja kvaliteeti. Korilase ekstraktide puhul valitakse ekstraheerimiseks alati marjad ja taimed, mis on kasvanud nende jaoks parimates tingimustes. Valminud ekstraktid saadetakse laborisse, et analüüsida toodete vitamiinide, mineraalainete ja antioksüdantide sisaldust ning kontrollida mikrobioloogiat.

See kas ekstrakt on parem kui marjad, oleneb sellest milleks keegi neid vajab. Ekstraktid ei ole mõeldud marjade asendamiseks, vaid loodusliku viisina, kuidas saada igapäevaselt kätte nende sees olevad vajalikud antioksüdandid, vitamiinid ja mineraalid. Kui eesmärgiks on just tervist tugevdada, siis on ekstraktid efektiivsemad abilised kui marjad, sest nende hoiustamine ja annustamine on lihtne ning toime kiirem. 

Tutvu Korilase tõhusate ja looduslike ekstraktidega! 

Tags: