Blogi

Kas Sina tead, mis on mahetoidu eelis?

by Hanna-Maria M on Oct 06, 2022

Kas Sina tead, mis on mahetoidu eelis?

Mahetoit pärineb mahepõllundusest. Mahepõllumajandus ehk ökoloogiline põllumajandus on loodushoidlik tootmisviis, mis põhineb tasakaalustatud aineringlusel. Mahetoit muutub aina populaarsemaks üle terve maailma ning Euroopa mahetoodete turg on jõudsalt arenenud alates 1990ndate algusest.

Mahetoit toodetakse loodusega kooskõlas ning taastuvate looduslike vahendite baasil, välistades kunstväetised ja pestitsiidid ning geneetiliselt muundatud organismid ja nende saadused. Paljud uuringud on taimekaitsevahendeid seostanud just erinevate haiguste ja tervisehäiretega.

Uurimustulemused näitavad, et mahedad köögi- ja puuviljad sisaldavad rohkem lõhna ja värvust andvaid polüfenoole (sh flavonoide) ning C-vitamiini. Newcastle ülikooli uuring kinnitab, et mahetoidus on kuni 60% rohkem olulisi antioksüdante kui tavatoidus. Antioksüdandid kaitsevad ja toetavad inimese tervist. Ka kuiv- ja mineraalainete sisaldus (nt raud, magneesium, fosfor) on mahesaadustes olnud suurem.

Mahetoodete populaarsuse suurenemine

Mahetooted on muutunud aja jooksul üha populaarsemaks kaubaks. See on tingitud sellest, et tarbijate usaldus turul domineeriva toidu suhtes väheneb pidevalt. Enamik toidupoes olevast toidust on toodetud intensiivmeetoditega, kunstväetiste, kasvuregulaatorite ja kunstlike taimekaitsevahendite abil ning selle töötlemisel kasutatakse säilitusaineid ja sünteetilisi lõhna- ja maitsetugevdajaid. Sellist tüüpi tootmisega võib kaasneda negatiivne mõju keskkonnale ning toidukvaliteedile ja –ohutusele. Erinevate toidukriiside tulemusena on tarbija hakanud aina enam väärtustama ohutumat ja autentsemat toitu, mis omakorda suurendab nõudlust mahetoodete järgi.

Miks eelistada mahetooteid?

  • Mahetoit on tervislik, sealt võib leida rohkem vitamiine, antioksüdante ja organismile vajalikke mineraalaineid kui tavatoidust.
  • Mahetoit ei sisalda organismile kahjulikke sünteetiliste taimekaitsevahendite jääke. Samuti pole mahetoidus pärilikult muundatud organisme (GMO) ega nende saadusi.
  • Mahetoidus pole kunstlikke värv- ja lõhnaaineid ega kauast säilimist soodustavaid aineid, mis võivad põhjustada mitmesuguseid tervisehäireid.
  • Mahetoidu tootmine hoiab elukeskkonna puhtama ja paremini talitlevana, sest seda ei koormata tehisväetiste ja taimekaitsevahenditega.
  • Mahetootmine soodustab bioloogilise mitmekesisuse säilimist. Tootmiseks on oluline hästi liigendatud maastik, kus põldudel kasvavad erinevad kultuurtaimed ning põlluäärtelt võib leida liigirikka loodusliku taimestiku.
  • Mahepiim, -liha ja -munad on pärit loomadelt, kes saavad vabalt liikudes nautida päikest, värsket õhku ja ökoloogiliselt puhast sööta. Vabapidamisel on loomad tervemad ja nende toodang omakorda inimesele tervislikum
  • Mahetoit peab toidulauale jõudma võimalikult kiiresti ja värskelt. Eestimaist mahetoitu tarbides toetad kohalikku tootjat meie oma külades.

Mahetoote märgistus

Mahetoote märgistusel ja reklaamil võib kasutada mõisteid "mahe" ja "öko" või nende tuletisi (nt "mahepõllumajanduslik", "ökoloogiline"). Seda aga vaid juhul, kui töödeldud toidu põllumajanduslikest koostisosadest on vähemalt 95% pärit mahepõllumajandusest. Ülejäänud 5% saavad olla põllumajanduslikud koostisosad, mida ei ole võimalik hankida mahepõllumajanduslikult toodetuna.

Kõikidele tingimustele vastava mahetoote pakendil peab olema Euroopa Liidu mahelogo, päritolutähis ja järelevalveasutuse kood.

Lisaks sellele võib, aga pole kohustuslik kasutada Eesti riiklikku ökomärki.

Korilase mahedad tervisetooted

Korilane on samuti sertifitseeritud mahetootja. Korilase tervisetoodete arendusprotsessi alguses oli juba kindlalt teada, et soovitakse valmistada just ökoloogiliselt puhtaid toidulisandeid, mis on toodetud ja ettevalmistatud mahepõllumajanduse seaduse nõuete kohaselt. 

Korilase mahepõldudel ja istanduses ei kasutata sünteetilisi väetisi, pestitsiide või muid keemilisi lisandeid. Samuti ei ole toodetesse lisatud säilitus-ega värvaineid. Usume, et organismile on ökoloogiline ja puhas toit kõige parem, tervislikum ning kvaliteetsem.

Aita kaasa oma parimale tervisele läbi kodumaiste ja 100% ökoloogiliselt puhaste toidulisanditega Korilase sortimendis ning lae oma keha looduslike antioksüdantide, vitamiinide ja mineraalidega - www.korilane.ee

Kasutatud allikad:

  1. https://pta.agri.ee/margistamine#eesti-okomark
  2. https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/93173765/kordame-ule-mis-on-mahesaadused-kuidas-neid-margistatakse-ja-kes-voib-oma-tooteid-mahedaks-nimetada
  3. https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/93173765/kordame-ule-mis-on-mahesaadused-kuidas-neid-margistatakse-ja-kes-voib-oma-tooteid-mahedaks-nimetada
  4. https://www.aripaev.ee/erilehed-st/2018/05/03/miks-eelistada-mahetoitu
  5. http://www.maheklubi.ee/tarbijale/
  6. https://www.maheseemned.ee/et/artiklid-nipid-taimekasvatuse-opetused/339-mis-on-mahe-ehk-okotoit
  7. https://bioneer.ee/miks-valida-mahetoit
  8. http://www.maheklubi.ee/mison
  9. http://www.maheklubi.ee/margistus/
  10. https://www.bioneer.ee/static/files/095/mahetoidu_moju_tervisele.pdf
Tags: