Blogi

Suveapteek: miks vajab Su keha suvisel ajal vitamiine ja mineraale?

by Hanna-Maria M on Jun 15, 2022

Suveapteek: miks vajab Su keha suvisel ajal vitamiine ja mineraale?

Suvesooja, linnulaulu ja valgete õhtutundide saatel on õuepidude hooaeg juba alanud, mis tähendab tavaliselt rohket grillimist. Paraku on sellel meeldival asjal ka oma varjuküljed: süüakse liiga palju raskesti seeditavat toitu ja teinekord liialdatakse alkoholiga.  

Selle tagajärjeks on kergemal juhul seedimisraskused, raskustunne kõhus ja kõhupuhitus, tõsisemal juhul aga kõhukinnisus. 

  • Kõhukinnisusest lahtisaamise eesmärgiks ei ole mitte kõhulahtisuse esilekutsumine, vaid ainevahetuse kiirendamine. Suurepäraseks looduslikuks abivahendiks on kodumaine lutserniekstrakt. Lutserniekstrakt sisaldab eelkõige B6 vitamiini (29% NRV), mis on aitab kaasa normaalsele energiavahetusele, valgu-, glükogeeni-ja homotsüsteiini normaalsele ainevahetusele. 
  • Muidugi tuleks juua palju vett ja mitte süüa korraga liiga palju erinevat raskesti seeditavat toitu. Punane liha sisaldab palju rasva ja väga vähe kiudaineid. Kasulik on süüa kiudainete rikkaid toite, näiteks Korilase looduslikke metsmustika krõpse
  • Ülesöömist võib aidata vältida ka rahulikumalt söömine ja korralikult toidu läbi mälumine. Informatsioon täiskõhutundest jõuab ajju umbes 20 minutit pärast kõhu täis saamist. Kui süüa kiiresti, jõuab selle aja jooksul mitmekordse koguse süüa, enne kui aru saad, et oleks pidanud varem lõpetama.

Õuepidudega käsikäes käib tihtipeale ka alkohol. Alkoholitarvitamine ja palavad suveilmad viivad kehast välja olulises koguses vett, mistõttu on hea oma organismi laadida kasulike vitamiinide ja mineraalidega. 

  • Lutserniekstrakt on väga kasulik, et taastada kaotatud mineraalainete varud. Ekstraktis on märkimisväärses koguses kaaliumit (20% NRV) ja kaltsiumit (16% NRV). 
  • Muidugi peaks iga inimene jälgima ka enda vee tarbimist ning kindlaks tegema, et tarbib iga päev piisavas koguses puhast vett. Ka lastele tuleks alati puhas joogivesi saadaval hoida, kuna lapsed kipuvad veepuudusele olema tundlikumad. Miks mitte katsetada see suvi mitmesuguseid maitsevee variante – mündi, kurgi, rabarberiga.  

Suvi on aeg, millal viibitakse pikemat aega päikese kahjuliku UV-kiirguse käes, mis põhjustab rakkude enneaegset vananemist ja oksüdatiivset stressi.

  • Oksüdatiivne stress tekib tekib siis, kui stressorite ja antioksüdantide omavaheline tasakaal organismis on häiritud ning ülekaalus on stressorid. Selleks, et tasakaal oleks tagatud on kasulik suvisel ajal tarvitada metsmustika ekstrakti, milles on märkimisväärselt looduslikku mangaani (50% NRV). Mangaan aitab kaitsta rakke oksüdatiivse stressi ehk vabade radikaalide mõju eest. Samuti laeb ekstrakt Su keha vajaminevate antioksüdantidega, et vabade radikaalide teket vähendada ning organismis tasakaalu hoida.

Kuigi üldjuhul soovitatakse vitamiine tarvitada r-tähte sisaldavatel kalendrikuudel, ei tohiks kasulike mineraalainete ja vitamiinide vajalikkust unustada ka suvel. Samuti ei pea ühtegi grillipidu oma seedimise tõttu ära jätma, vaid tasub lihtsalt meeles pidada, et kõike võiks tarbida mõõdukalt ja tasakaalukalt.  

Mõnusat suve jätku!


Allikad:

1. https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=linnalehtt20190517.2.20.3&e=-------et-25--1--txt-txIN%7ctxTI%7ctxAU%7ctxTA------------

2. https://tervis.ohtuleht.ee/1004280/hoia-seedimist-kui-arvestad-nende-napunaidetega-elad-grillipeod-tervena-ule

3. https://www.biotheka.ee/vesi-looduslik-maagia/

4. https://tervis.postimees.ee/4508285/kuidas-suvel-grillipidudega-enda-tervisele-mitte-liiga-teha

5. https://tervisliktoitumine.ee/kiudained-tagavad-korras-seedimise/

6. https://tervise.geenius.ee/blogi/benu-terviseblogi/suveapteek-milliseid-vitamiine-voiks-tarvitada-suvel/