Blogi

C-vitamiini erinevad vormid - looduslik vs sünteetiline

by Hanna-Maria M on Nov 20, 2022

C-vitamiini erinevad vormid - looduslik vs sünteetiline

Kuna käes on talvine külmaperiood, siis on aeg ennast harida erinevate C-vitamiini vormide osas. C-vitamiin saavutab eriti suure kõlapinna just külmemate kuude paiku, kuna ta aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele ning tervise turgutamisele.

Vastupidiselt loomadele, ei suuda me inimestena oma organismis C-vitamiini sünteesida. See tähendab, et peame selle olulise mikroelemendi kätte saama toidust või lisandite abil. C-vitamiin on vajalik meie organismile, kuna ta:

  • aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele;
  • aitab vähendada väsimust ja kurnatust;
  • aitab kaasa kollageeni normaalsele moodustamisele veresoonte, naha, hammaste, igemete, luude, kõhrkoe normaalseks talitluseks; 
  • suurendab c-vitamiin raua imendumist;
  • aitab kaasa normaalsele energiavahetusele;
  • aitab kaasa närvisüsteemi normaalsele talitlusele ja normaalsetele psühholoogilistele funktsioonidele; ja
  • aitab kaitsta rakke oksüdatiivse stressi eest. 

Sünteetiline C-vitamiin

Sünteetiline C-vitamiin saadakse tavaliselt maisisiirupist, mis on tihtipeale GMO tooraine. Mais töödeldakse kuumuse, ensüümide, atsetooni ja vesinikkloriidhappega, et saada lõpptulemusena askorbiinhape. Askorbiinhape, nagu ka nimi ütleb, on happeline, mis tähendab, et tundliku maoga inimesed sageli ei talu sageli seda toitaine vormi.

Lisaks, ligi 80% sünteetilisest askorbiinhappest, mida toidulisandites kasutatakse, toodetakse Hiinas. Selle positsiooni saavutas Hiina juba 1960ndatel, kui seal alustati jõudsalt askorbiinhappe masstootmist. 

Mitmete uuringute kohaselt on looduslik ja sünteetiline C-vitamiin keemiliselt identsed, kuid see, kuidas organism neile reageerib, on erinev.

Looduslik C-vitamiin

Looduses toitained puhtal kujul ei esine. See tähendab, et ka looduslik C-vitamiin esineb looduses kompleksina, mille tõttu on kehal seda kergem omastada. Toidud sisaldavad mitmeid elemente, mis kõik aitavad kaasa toidus sisaldavate vitamiinide ja mineraalide imendumisele ning organismi poolt omastamisele. 

Kui süüa C-vitamiini rikkaid toite, nagu acerola kirsid, saate antud vitamiini kõige naturaalsemal kujul. Lisaks kirssides leiduvate muude toitainete olemasolu aitab kehal teatud vitamiine ja mineraale veel paremini omastada. Acerola kirsse kasutatakse toidainetööstuses ühe loodusliku meetodina, kui soovitakse lisada tootesse naturaalset C-vitamiini vormi. 

Acerola kirsid kasvavad peamiselt Brasiilias ning neid peetakse eksootiliseks supertoiduks, sest nad sisaldavad 30 korda rohkem C-vitamiini kui apelsinid. Antud kirsid on ka leitavad Korilase uhiuuest metsmustika-ja mustsõstra ekstrakti seest. Acerola kirsid on mahe ning looduslik viis tuua ekstrakti juurde äärmiselt kasulikku vitamiini. 

Proovi juba täna - Immuunsus C-vitamiiniga