Blogi

Kevadised ravimtaimed - looduse värksendav jõud

by Hanna-Maria M on May 16, 2023

Kevadised ravimtaimed - looduse värksendav jõud

Kui külmad ilmad hakkavad taanduma ja päike kõrgemale taevasse tõuseb, siis tervitab meid kevad oma õrnade õite, roheliste lehtede ning uue energiaga. See on aeg, mil mulla alt pistavad nina välja ka tervisest pakatavad ravimtaimed. Kevadised ravimtaimed on justkui looduse kingitus, mis pakub meie tervisele tuge ja hoolitsust.

Ravimtaimed on juba aastasadu olnud inimeste jaoks oluline osa tervishoiust ning looduslikust ravist. Nende taimede jõudu ja kasulikkust on kasutatud erinevates kultuurides üle maailma, olles osa traditsioonilisest meditsiinist ja tarkusest. Käesolevas blogiartiklis tutvustame teile mõningaid kevadisi ravimtaimi, mida saate talveks varuda või millega juba praegu enda tervist kosutada. 

  • Karulauk

Karulaugulehed on kergelt vürtsikad, värskelt korjatuna on need suurepärased organismi turgutajad (närtsinult kaotavad ravitoime ja vitamiinid). Peale eeterliku õli sisaldab karulauk rikkalikult C- ja B-grupi vitamiine ning mitmesuguseid mineraalaineid. Nad on head immuunsüsteemi toetajad ja palaviku leevendajad. Karulauk võib aidata alandada ka vererõhku ja takistada kolesterooli ladestumist veresoonte seintele.

  • Nurmenukk

Nurmenukk on mitmeotstarbeline taim, mida on kasutatud meditsiinilistel eesmärkidel juba sajandeid. See on tuntud oma põletikuvastaste ja valuvaigistavate omaduste poolest. Lisaks sellele on nurmenukul rahustav toime, mistõttu on seda traditsiooniliselt kasutatud rahutuse ja unehäirete leevendamiseks. Taim sisaldab ka mitmeid olulisi toitaineid, nagu C-vitamiini, karotenoide ja flavonoide, mis aitavad tugevdada immuunsüsteemi ning kaitsta keha vabade radikaalide kahjuliku toime eest.

  • Nõges

Nõges on kevadel esimene energiaallikas, mida loodus meile pakub. Rahvameditsiinis on tarvitamist leidnud kõik nõgese osad: juured, lehed, varred, seemned, millel on laialdaselt kasulikke omadusi. Temas on rauda, räni, magneesiumi ja kaltsiumi. Taim on rikkalik antioksüdantide allikas, mis on kehas vajalikud vabade radikaalide arvu vähendamiseks. Veel aitab ta paljude haiguste puhul, leevendades põletikke ja alandades palavikku. Verevarustusele annab nõges palju abi just oma rikkaliku rauasisalduse poolest.

  • Võilill

Võililles on rohkem mineraale kui üheski teises salatitaimes, see sisaldab palju kaaliumit, kaltsiumit ja magneesiumit. Lehti kasutatakse söögiisu ergutamiseks ja seedimise soodustamiseks. Võililleõiel on antioksüdantsed omadused ja see toetab immuunsüsteemi. Samuti on see imehea maksapuhastaja ning selles peituvad bioaktiivseid ühendeid aitavad kolesterooli alandada.