Blogi

Nipid kergemateks jaanideks: toitumisterapeut Annely Püttsepp jagab oma soovitusi!

by Rosalin Sueld on Jun 18, 2024

Nipid kergemateks jaanideks: toitumisterapeut Annely Püttsepp jagab oma soovitusi!

Traditsiooniliselt on eestlastel kaks söömapidu, kus eelmistel päevadel tehakse googeldades suurt uurimustööd, et hankida nippe, kuidas see 24 tundi kergemalt läbi teha. Nendeks on Jõulud ja Jaanipäev. Tegelikult on kõik meie enda teha… meie otsused ja valikud.

Kohe-kohe koputab Jaan uksele ja ilmselt on igas korralikus majapidamises juba ka jaanilõke valmis meisterdatud.

Annan sulle toitumisterapeudina mõned näpunäited, kuidas see aasta kergemalt Jaanipäeva tähistada, et keha ja vaim oleksid Jaanipäeva tähistamise üle õnnelikud, mitte ei vaevleks peale pidustusi, et keha mürkidest puhtaks kraamida.

Toiduvalikud

Nagu ikka, siis mina ei ütle kunagi, et mingi toiduaine peaks menüüst välja jääma. Muidugi käib šašlõkk ja grillitud toit asja juurde. Saame siin teha lihtsalt paremaid valikuid. Kui šašlõkk, siis miks mitte kanalihast. Kui grillime, siis miks mitte asetada grillile hoopis kala ja köögiviljad. Grillimisel soovitan silmas pidada lihtsat reeglit: kõrbenud toitu ei söö! Grillides on tihtipeale mingid osad toidust kõrbenud või söestunud ja need tuleks jätta taldrikule. Need ei ole meie kehale kuidagi kasulikud ja olgem ausad, need ei maitse ka hästi.

Grillvorst maitseb küll hästi, aga üldiselt ei ole selle koostis suurem asi. Minu soovitus on valida poest parima koostisega grillvorst, mis sisaldab võimalikult palju liha ja võimalikult vähe ülejäänud koostisosasid. Pea meeles, et mida rohkem on tootel nimekirjas koostisosasid, seda rohkem on toode töödeldud.

Grillitud köögiviljad ja värske salat

Tulles tagasi köögiviljade juurde, siis köögiviljade grillimine on kindlasti tervitatav. Määri need eelnevalt kokku oliivõliga ja kindlasti ära lase neid grillides väga tumedaks. Värske salat võiks samuti iga grilltoidu kõrvale käia. Siit ka sulle nipp number 3. Söö alati köögiviljad ja salat esimesena, seejärel pöördu liha poole ja kõige viimasena söö ära süsivesik ehk leivaviil, värske kartul, bataat jne. Miks? Olen veresuhkru tasakaalus hoidmise fanaatiline pooldaja. Kui sööme toiduaineid õiges järjekorras, püsib meie veresuhkur tasakaalus ja ei põhjusta meile erinevaid probleeme, alustades väsimusest ja lõpetades erinevate isudega.

Maiustused

Jaanipäeval maiustamiseks sobivad erinevad puuviljad ja marjad. Tume šokolaad ja kodus valmistatud vähese suhkruga koogid on samuti teretulnud. Huvitavaid ideid magustoitude valmistamiseks leiad www.tervistoidust.ee kodulehelt.

Seedimise toetamine 

Kui Jaanipäeval on ikkagi oodata suuremat söömaaega ja tead, et seedimine lükatakse oma mugavustsoonist välja, siis on omal kohal kindlasti Korilase Seedimine + kapslid, mis aitavad kehal natuke kogu selle peotralliga sammu pidada. Hetkel saad need ka -20% soodsamalt.

Alkoholi tarbimine

Üle ega ümber ei saa ka alkoholist. Fakt on see, et enamus inimesed Jaanipäeval alkoholi tarbivad ja oleks peaga vastu seina jooksmine, kui soovitaksin alkoholi mitte tarbida. Muidugi seda ma just soovitangi, AGA kuna statistika näitab, et alkoholi meil Eestis juuakse palju, siis minu soovitus number 4 on tarbida lahjat alkoholi nagu näiteks õlu või väiksema suhkrusisaldusega siider. Kange alkohol tekitab vaid suuremaid probleeme nii tervisele kui ka lähisuhetele.

Ideaalne oleks, kui jooksid peale iga alkohoolset jooki klaasi puhast vett. Seda soovitust on enamus inimesed kuulnud, aga kahjuks ei harrastata seda just väga aktiivselt. Kui sa ei joo õhtu jooksul piisavalt vett, siis rangelt soovituslik on enne magama minekut tarbida rohkelt mineraalvett. Hommikul on kindlasti veidi kergem ärgata.

Täna on turul väga palju erinevaid alkoholivabu alternatiive ja kindlasti võiks ka nendega tutvust teha. Üsna edukalt saab valmistada alkoholivaba kokteili, mis maitseb väga sarnaselt alkoholiga valmistatud kokteilile. Kokteile tarbides jälgi, et need ei sisaldaks liiga palju suhkrut ja ei oleks liiga magusad. Igasuguseid kokteilides kasutatavaid siirupeid lisa pigem vähem kui rohkem.

Füüsiline aktiivsus

Võta Jaanipäeval hoiak, et tegu ei ole vaid söömise ja joomisega. Liigu aktiivselt värskes õhus. Korraldage sõpradega väike jalgsimatk looduskaunis kohas, mängige erinevaid mänge ja tehke võistlusi. Igasugune füüsiline aktiivsus aitab sisse söödud ja joodud kaloreid kaotada ja teeb üldise enesetunde paremaks.

Soovin teile kõigile ägedaid ja kergeid Jaane 😊

Artikli autor: Toitumisterapeut Annely Püttsepp

Soovid täiendavat nõu? Kontakteeru Annelyga: 

E-mail: annely@tervistoidust.ee

Koduleht: https://tervistoidust.ee/