Blogi

Toitumisnõustaja 8 nippi, kuidas saata söömispühad kergemalt mööda

by Hanna-Maria M on Dec 21, 2022

Toitumisnõustaja 8 nippi, kuidas saata söömispühad kergemalt mööda

Juba üsna pea on kohal kauaoodatud jõulud ning aastavahetus, mis tähendab rikkalikke sööke ning pikki tunde laua taga oma kallite lähedastega. Kahjuks eksisteerib sellel imelisel perioodil ka üks varjukülg - ülesöömine. Liigsöömine põhjustab iga aasta palju erinevaid vaevusi, mis takistavad meil õhtut täiel rinnal nautimast. Pärast lauast tõusmist valdab enamikke meist raske olemine ning ebamugavustunne - mida saame teha selleks, et söömispühad mööduksid kergemalt? 

Vestlesime toitumisnõustaja ja terapeut Elis Nikolai-Vendlaga, kes on ka Toitumisnõustaja+ asutaja. “Ma arvan, et me kõik sööme pühade ajal rohkem ja ülesöömist on raske vältida, kuid me saame teha jõululauas teadlikke valikuid, et meid ei valitseks hiljem väsimus, halb enesetunne ja seedeprobleemid,” paneb Elis eestlastele südamele.

Siin on 8 lihtsat nippi, kuidas aidata endale kaasa:

  • Ära istu jõululauda näljasena

Tühja kõhuga laua taha istudes ja sööma hakates suureneb meie söömiskiirus ning suureneb ka söödav kogus. See tähendab seda, et me kuhjame enda taldrikule suurema koguse toitu, kui me tegelikult jõuame ära süüa. Pühade ajal peaks säilima regulaarne söömiskord, et meie seedimine püsiks kogu aeg heas korras ning me ei teeks endale liiga.

  • Vaata üle oma jõulumenüü

Traditsiooniliselt on jõululaual toidud, mis võivad olla küllaltki rasked meie seedimisele. Traditsioonidest ei pea lahti ütlema, aga kergemaid alternatiive võib laual eksisteerida, et igaüks saaks teha ise valiku, mida ta sööb. Jõululauale sobiks imeliselt ahjukana või -kala, mis on võrreldes sealihaga kergemini seeditavad. Peale vanaema kartulisalati võib külalistele serveerida ka värskeid ja põnevaid salateid, mis sisaldavad näiteks peeti, granaatõuna, pähkleid või kitsejuustu. “Kui teha põnev ja värviline salat, siis söövad seda lauas ka inimesed, kes muidu suured salatisõbrad ei ole,” toob Elis välja. Kreemise magustoidu asemel saab näiteks katsetada puuviljasalatit, sorbetti või toorpallikesi. 

  • Taldriku suurus loeb

Kui hirm ülesöömise ees on suur, siis heaks nipiks on väiksema taldriku võtmine. Mida suurem on meie ees olev taldrik, seda suurema tõenäosusega me sinna rohkem toitu ka paneme. Samuti ei pea taldrikut kohe täis tõstma, sest siis võib tekkida ka kohusetunne see kõik lõpuni süüa, isegi kui kõht on juba pilgeni täis. Hea nipp on endale toitu tasapisi juurde võtta, sest siis on suurem tõenäosus, et me ei söö üle.

  • Võta aeg maha

Seedimine ei alga mitte kõhust, vaid juba suust. Mida kauem me toitu mälume, seda kergem on meie seedimise protsess,” nendib Elis. Pühadelauas on kindlasti tunne, et tahaks kõike proovida ja seda võimalikult kiiresti, kuid reaalsuses teeb kiirustamine meile vaid kahju. Kui leiad ennast söögilauas kiirustamas, siis tee söömisest paus, aseta söögiriistad maha ning liitu vestlusega enda ümber - vii tähelepanu mujale.

  • Too õhtusse tegevust

Üks viis, kuidas fookust viia eemale söömisest ja pidevast näksimisest on õhtut sisustada erinevate tegevustega. Jõuluõhtusöögi vahele saab teha pause ning minna näiteks üheskoos perega lumememme ehitama, kuuse all kinke jagama või mängida mõnda toredat mängu. Niimoodi saab õhtusse lisada ka liikuvust, et keha suudaks toitu paremini seedida.

  • Joogid sisaldavad ka kaloreid

Alkohol, morsid ja muud karastusjoogid sisaldavad rohkelt energiat ehk kaloreid, mis võivad meie ebameeldivat täiskõhutunnet veelgi suurendada. Alkohol, morsid ja muud karastusjoogid sisaldavad samuti energiat ehk kaloreid ning täidavad seega meie kõhtu. Tugevalt mõjutab tugev täiskõhutunne ja alkohol just vanemaealisi, sest selline kooslus on äärmiselt koormav südamele. Alkohol on oma olemuselt ka diureetikum ehk sellel on kehast vett väljutav toime. Seetõttu peab laual alati olema kättesaadav ka vesi, et päästa keha vedelikupuudusest. 

Tee ise maitsevesi, mis maitseb hästi ning näeb hea välja. Lisa vee sisse mündivarred, kurgitükid ja apelsiniviilud - nii lihtne see ongi!

  • Lõpeta enne kui kõht täis

Kõht annab ajule teada, kui meie kõht on täis. Kuid ajul läheb aega umbes 20 minutit, et seda infot vastu võtta,” rõhutab Elis. See tähendab, et me jõuame üle süüa enne kui meie aju mõistab, et kõht on täis. 

  • Ära mine väga täis kõhuga magama

Jäta viimase söögikorra ning magamise vahele kindlasti vähemalt 2 tundi. Täis kõhuga magama minnes ei suuda organism toitu efektiivselt seedida. Samuti halvendab liiga täis kõht meie unekvaliteeti. 

Suurimad tänud Elis Nikolai-Vendelile nende nõuannete eest ning soovime kogu Korilasperega kõikidele mõnusat jõuluaega!