Blogi

Uurime lähemalt - mis on probiootiline piimhappebakter INDUCIA®?

by Hanna-Maria M on Apr 04, 2023

Uurime lähemalt - mis on probiootiline piimhappebakter INDUCIA®?

Mis on probiootilised piimhappebakterid? 

Piimhappebaktereid leidub kõikjal looduses. Kõige sagedamini puutume nendega kokku hapendatud toitude tarbimisel. Piimhappebakterid on kasulikud bakterid, mis kuuluvad ka inimese soolestiku mikrobioota kooslusesse. Kõigi piimhappebakterite põhiroll inimese seedetraktis on säilitada ja taastada normaalset seedetrakti mikrobioota kooslust. 

Elusaid piimhappebaktereid, mis piisavad koguses manustatuna omavad tõendatud tervist parendavat omadust, nimetatakse probiootilisteks piimhappebakteriteks. Nad toetavad inimese tervist kas füsioloogilise aktiivsuse toetamise või haiguste riski vähendamise kaudu. Kõik kasulikud piimhappebakterid (nt hapendatud toitudes esinevad piimhappebakterid) ei ole probiootiliste omadustega. Probiootilisele bakterile omistatav tervisemõju peab olema teaduspõhiliselt tõendatud kliiniliste uuringutega. Iga probiootiline piimhappebakter on unikaalne, st neist igal ühel on haruldased omadused, mis on iseloomulikud üksnes konkreetsele bakteri tüvele. 

Laialt levinud probiootiliste bakterite omadused on nt soolestiku tasakaalustamine ja toitainete imendumise soodustamine. Probiootiliste bakterite unikaalsed omadused on näiteks immunoloogilised ja neuroloogilised toimed ning spetsiifiliste bioaktiivsete ühendite süntees, mil on mõju inimese tervisenäitajatele (nt vererõhule, kolesteroolile jne).

L. plantarum INDUCIA® - tugi seedimisele ja immuunsusele

Lactiplantibacillus plantarum INDUCIA® on Eesti teadusasutuskeskuse BioCC OÜ poolt avastatud probiootiliste omadustega piimhappebakter, mis pikaaegsel tarvitamisel omab positiivset mõju inimorganismile. Täpsemalt on Lactiplantibacillus plantarum (L. plantarum) kasulike bakterite liik, mida leidub ka inimeste seedetraktis ja suus. INDUCIA® on antud mikroorganismi spetsiifiline tüvi.

Piimhappebakter L. plantarum INDUCIA® kasulikud omadused on patenteeritud. Nende kasulikkus on tõendatud teaduslikes ja kliinilistes uuringutes BioCC OÜ teadlaste poolt. 

Üks hiljutine kliiniline uuring viidi läbi 2022. aastal, mis kestis kokku 8 nädalat. Uuringu eesmärk oli hinnata L. plantarum INDUCIA® sisaldava jogurti toimet tervete vabatahtlike verenäitajatele. 

Allpool on välja toodud graafikud antud uuringust, mis mõõdab probiootilise jogurti ja platseebo ehk kontrolljogurti mõju vabatahtlikele. Vereanalüüsid tehti osalejatele katse alguses, 4. nädalal ja viimasel ehk 8. nädalal. 

Graafikul a) on näha, et pärast 4. nädalat langesid probiootilist jogurtit tarvitavatel vabatahtlikel LDL-kolesterooli näitajad. LDL-kolesterooli tuntakse ka halva kolesterooli nime all, kuna ta kleepub veresoonte külge ning võib tekitada nende lupjumist.

B graafik näitab, et pärast probiootilise jogurti tarvitamist hakkas vabatahtlikel langema ka oksüdeeritud LDL-kolesterooli näitajad. Oksüdeeritud LDL (ox-LDL) on LDL-kolesterooli vabade radikaalidega oksüdeerimise tagajärjel moodustunud ühend. Selle kõrgenenud tase veres võib põhjustada arterite lubjastumist, ahenemist ja jäigastumist ning suurendab infarkti ja insuldi riski.

Graafikud c) ja b) näitasid samuti olulist muutust - langust oli ka näha ka oksüdatiivse stressi indeksi (OSI) ja peroksiidide üldhulga (TXP) puhul. Oksüdatiivne stress on olukord organismis, kus on häiritud kehasisene reaktiivsete hapnikuosakeste ja antioksüdantide omavaheline tasakaal. Kestev sügav oksüdatiivne stress võib põhjustada või süvendada mitmesuguseid haigusi nagu vähk, suhkrutõbi, närvisüsteemi kahjustavad haigused jne.


INDUCIA® mõjude uurimine on kestnud juba mitmeid aastaid. Antud bakteri tüve esmased teaduspõhiselt tõendatud omadused olid seotud asjaoluga, et selle tarvitamine aitab tugevdada inimorganismi loomulikku kaitsevõimet. Hilisemalt tõendatud omaduste hulka kuuluvad halva kolesteroolitaseme langetamine ning antibiootikumravi tõttu tekkiva kõhulahtisuse vähendamine

Teekond on olnud pikk, sest INDUCIA® arendamise algusest kuni esimeste omaduste patenteerimiseni (2010. a Eesti patent, 2011. a Euroopa patent) kulus ligikaudu 5-6 aastat. 

Erinevate uuringute põhjal on L. plantarum INDUCIA® tõendatud kasutegurite seas:

  • Kaitseb südame-veresoonkonna tervist langetades LDL (halva) kolesterooli taset veres.
  • Alandab inimkeha negatiivselt mõjutavat oksüdatiivse stressi indeksit.
  • Toetab inimkeha antioksüdatiivset võrgustikku.
  • Aitab hoida ja tasakaalustada soolestiku mikrobiootat.
  • Suurendab kasulike laktobatsillide hulka, mis tagab toitainete parema omastatavuse.
  • Tõstab inimkeha loomulikku kaitsevõimet.

INDUCIA® unikaalsete kasutegurite väljaselgitamine jätkub tänaseni, kuna iga bakteri ainevahetus on keerukas ning eeldab kestvat teadus- ja arendustööd. Ühe probiootilise bakteri välja arendamisel on vajalik läbida kõik järgnevad etapid - ohutus katseklaasis, mudelorganismis ja inimeses; metaboolse profiili iseloomustus nii katseklaasis kui mudelorganismis ja inimeses, tehnoloogilised omadused, geneetiline stabiilsus jm.

Probiootikum INDUCIA® publikatsioonid:

  1. Songisepp, E.; Stsepetova, J.; Rätsep, M.; Kuus, L.; Piir, A.; Kilk, K.; Mikelsaar, M. (2022). Polyfunctional metabolic properties of the human strain Lactiplantibacillus plantarum Inducia (DSM 21379): Experimental and clinical approaches. Journal of Functional Foods 92. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2022.105064
  2. Štšepetova, J., Rätsep, M., Gerulis, O., Jõesaar, A., Mihkelsaar, M., Songisepp, E. (2022). Impact of Lactiplantibacillus plantarum Inducia on metabolic and antioxidative response in cholesterol and BMI variable indices: randomized, doubled-blind, placebo-controlled trials. Beneficial Microbes 14. DOI: https://doi.org/10.3920/BM2022.0030
  3. Mikelsaar, M., Stsepetova, J., Mikelsaar, R. H., Truusalu, K., Smidt, I., Hütt, P., Rätsep, R., Songisepp, E. (2020). Polyamines of human strain Lactobacillus plantarum Inducia induce modulation of innate immune markers. Journal of Functional Foods 72. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jff.2020.104064
  4. Rätsep, M., Kuus, L., Kilk, K., Muruvee, M., Kuusik, S., Gerulis, O., Vallas, M., Songisepp, E. (2022). A Variety of Functional Characteristics of the Probiotic Lactobacillus plantarum Inducia Contribute to the Prevention of Clostridioides difficile Spore Germination. SL Gastroenterology 4. DOI: https://scientificliterature.org/Gastroenterology/Gastroenterology-22-132.pdf
  5. Rätsep, M., Kõljalg, S., Sepp, E., Smidt, I., Truusalu, K., Songisepp, E., Štšepetova, J., Naaber, P., Mikelsaar, R. H., Mikelsaar, M. (2017). A combination of the probiotic and prebiotic product can prevent the germination of Clostridium difficile spores and infection. Anaerobe 47. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anaerobe.2017.03.019

Kasutatud allikad: 

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1672/lactiplantibacillus-plantarum
  2. https://ee.minu.synlab.ee/oksudeeritud-ldl-kolesterool/?showHidden=true
  3. https://www.ajakiri.ut.ee/artikkel/2299
  4. https://www1.epa.ee/patent/kirjeldus/05799.pdf